Power BI, azaz adatvizualizáció mesterfokon

Az adatokra óriási szükség van ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működjön, fejlődjön és a vásárlói igényeit maximálisan ki tudja elégíteni. De hogyan lehet kiigazodni a tucatnyi Excel táblázat és papírokon vezetett jelentések között? Mi a legjobb módja annak, hogy eredményesen prezentáljuk az eredményeinket? A Power BI megoldást kínál az adatelemzés és adatvizualizáció kihívásaira.

Az adatvizualizáció fogalma

Az adatvizualizáció azt jelenti, hogy a nagy mennyiségű adatokat egy grafikai eszközöket alkalmazó program segítségével mutatjuk meg. Ahelyett, hogy számokat sorolunk fel, grafikonokat, chartokat, diagramokat készítünk a könnyebb prezentálás és megértés érdekében. Az adatvizualizáció jellemzően üzleti területen, a big data prezentálása során a legszükségesebb.

Az adatvizualizáció előnyei

Weboldal látogatók, vásárlók száma, eladások, készletinformáció, költségek…ezek a fogalmak átszövik egy vállalkozás mindennapjait. A nagy mennyiségű és különböző, de egymásra mégis hatást gyakorló adat átlátását és értelmezését segíti az adatvizualizáció. Nézzük meg, hogy milyen további előnyei vannak az adatok vizuális prezentálásának!

A lényeg kiemelése

Az adatok grafikai eszközökkel történő bemutatása segít abban, hogy a legfontosabb elemek és részletek kerüljenek kiemelésre. Így amikor ránézel a vállalkozásod havi jelentésére, könnyedén azonosíthatod a számodra legfontosabb adatokat.

Összehasonlítás egyszerűen

Az üzleti fejlődés részeként szükséges megvizsgálnod a múltbeli adatokat és összevetni azokat a jelenlegivel. Az adatvizualizáció segítségével könnyedén összehasonlíthatod a havi elemzések eredményeit, hogy lásd a fejlődést, vagy az esetleges visszaesést.

Ésszerű és világos

Nem kell tucatnyi excel táblázat sorait átfutnod ahhoz, hogy megtaláld a szükséges adatokat. Könnyen és gyorsan áttekintheted a céged adatait, így a böngészés helyett időt spórolhatsz meg.

Közös nézőpont

Akár egy multi havi prezentációs meetingjéről beszélünk, akár egy szabadúszó marketinges kampányainak eredményéről, a könnyen értelmezhető reporting fontos része a munkafolyamatoknak. Az adatvizualizáció lehetővé teszi, hogy mindenki, aki a riportot kézhez kapja könnyedén megértse azt és a számára leghasznosabb információkat hamar megtalálja.

Márkaidentitás figyelembe vétele

Minden cég sajátos arculattal és egyéni stílussal rendelkezik. Ezek a vizuális elemek csak részben alkalmazhatók a táblázat-alapú adatközvetítés során. Egy jól megválasztott program segítségével márkahű jelentéseket hozhat létre bármelyik cég, tehát alkalmazni tudja a cég által preferált színeket, formákat és stílust.

Minden, amit a Power BI-ről tudnod kell

Amennyiben adatokról van szó, akkor a Power BI platform biztosan szóba kerül. Nem csak adatvizualizációhoz, hanem az adatokkal történő munka más folyamataihoz is segítséget nyújt. Ha még nem hallottál róla, vagy nem érted pontosan, hogy mi is a Power BI, akkor olvass tovább, hiszen összegyűjtöttünk számodra minden hasznos információt ezzel a programmal kapcsolatban!

Mi az a Microsoft Power BI?

A Power BI olyan felhőalapú alkalmazásokat foglal magába, amelyek segítségével a vállalatok egy felhasználóbarát felületen keresztül összegyűjthetik, kezelhetik és elemezhetik a különféle forrásokból származó adataikat. Az elemzési tevékenységek mellett a Power BI kitűnő választás az adatok vizualizációjához akár kis cégek, akár a nagyvállalati projektek riportjaihoz.

Milyen adatokkal lehet dolgozni a Power BI-ban?

A Power BI-ban bármilyen adattal lehet dolgozni, hasonlóan egy excel táblázathoz. Használható például számok, dátumok, időpontok elemzéséhez, összegyűjtéséhez és prezentációjához.

Kik használják a Power BI-t?

A Power BI felhasználók általában cégek, de sok esetben szabadúszó adatelemző vagy adattudós is használja a programot, hogy elemzési eredményeket tudjon prezentálni. A Microsoft Power BI lehetőséget nyújt arra, hogy kis- és nagyvállalati csoportok is kihasználják a szoftver előnyeit a saját szintjükön.

Power BI verziók

A felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb Power BI verziót. Van, amelyik ingyenes és könnyű felhasználást biztosít, míg van összetettebb verziója is, ami fizetős és sokkal komplexebb jelentéseket lehet vele elkészíteni. A legismertebb a Power BI Desktop és a Power BI Service – nézzük meg őket részletesebben is!

Power BI Desktop

A Power BI Desktop verziót Power BI Free néven is szokták emlegetni, utalva arra, hogy ez egy ingyenes asztali alkalmazás, amit közvetlenül a számítógépre lehet telepíteni. A legtöbb alap funkciót tartalmazza, így az adatelemzés, az adatok rendszerezése, összehasonlítása és a jelentés elérhető által. Az elkészült munkát lehetőség van lementeni és megosztani másokkal.

A Microsoft Power BI ingyenes verziójának egyik hátulütője, hogy az interneten közzétett, másokkal megosztott elemzések nem privát linkek, ezért nem csak a szervezet számára láthatók az adatok. Ez nem szerencsés abban az esetben, ha valaki védett üzleti adatokkal dolgozik. Ezt az egyet leszámítva a Power BI Desktop szuper lehetőséget kínál a kezdeti fázisokban és a tanulás során is kitűnő alternatíva.

Power BI Service

A Power BI Service a Power BI teljes, fizetős verziója. A használata két módon lehetséges: a Power BI Pro és Power BI Premium által.

Power BI Pro

A Power BI Pro nagyban hasonlít a Power BI Desktop, azaz az ingyenes verzióhoz. Néhány extra mellett a legnagyobb különbség az, hogy ennél a verziónál teljesen biztonságosan lehet megosztani az adatokat és jelentéseket másokkal. A Power BI Pro programban a felhasználó olyan linkeket hozhat létre, ahol a tartalom csak a hozzáféréssel rendelkező kollégák, csapattagok, vagy ügyfelek számára látható.

Power BI Premium

A Power BI Premium azoknak a vállalkozásoknak ideális, akik óriási mennyiségű adattal rendelkeznek és dolgoznak. A prémium szolgáltatás több csomagot tartalmaz, amik különböző tárhelyet biztosítanak a cégeknek az adataik tárolására – a további Power BI alapfunkciói mellett.

A Microsoft Power BI előnyei

A Power BI tehát mindenféle méretű és adatokkal dolgozó vállalkozás számára jó választás lehet. De mitől jobb a Power BI, mint bármelyik másik adatvizualizációs platform? Milyen előnyökre tehet szert egy vállalkozás a Power BI használatával? Miért válaszd te is ezt, ha adatokkal dolgozol?

  • Aktuális, naprakész információk bemutatására alkalmas
  • Mindenki számára elérhető
  • Mobilon is jól követhető
  • Interaktív
  • 100%-ban személyre szabható
  • Jól integrálható
  • Drag and drop szerkesztő felülettel rendelkezik, így programozói tudás nélkül is használható
  • Ideális a big data kezeléséhez

Amennyiben mélyebben érdekel a Power BI és az adatok világa, az online Data Sience képzésen elsajátíthatod az alapokat!