Most kiderül, neked való-e a programozó képzés!

programozo-kepzes

Ebben a blogcikkben megtudhatod, hogy milyen programozó képzés közül válogathatsz a magyar piacon, milyen szintű tudást adnak, és hogy valójában kinek érdemes belevágnia.

Ugyan a koronavírus járvány jelentősen felborította a munkaerőpiacot, az IT szektor továbbra is dübörög, és igazi profi programozóra továbbra is hatalmas az igény. Ha meghalljuk a szót –  programozás – számtalan gondolat, kép jelenik meg a fejünkben. Rengeteg tévhit él bennünk ezzel a szakmával kapcsolatban, ebben a blogcikkben ezeket igyekszünk eloszlatni, hogy te is elhidd: programozni bárki tud!

 

Miért hasznos az online programozó képzés?

Először is érdemes tisztázni, hogy miért hasznos egy szakmai programozó képzés. Ahogy már a bevezetőben említettük, programozóként számtalan lehetőség várhat rád, és nem pusztán informatikai szektorban. Manapság, egy tehetséges fejlesztő számára rengeteg alternatíva létezik, nem csak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is. Amennyiben pusztán kiegészítő tudásként szeretnéd felhasználni, a saját projektjeidben, képzésünk akkor is számtalan hasznos információval lát majd el. Ha régóta érdekel a programozás, de nem szeretnél tantermi keretek között tanulni, akkor az online programozó tanfolyam neked való!

 

Egyetemi képzés?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miben lehet más egy online képzés, mint a tantermi képzések? Miért válaszd az online képzési formát, szemben az intézményesített képzésekkel? Az oktatás ma már nem csak a hagyományos intézmények kiváltsága, az OKJ felnőttképzési rendszer megszűnésével, pedig sokan, kifejezetten nehéz helyzetben találják magukat, ha tantermi képzésekben gondolkoznak. A hagyományos alapképzések, továbbra is minimum 6 féléves elköteleződést igényelnek, nappali vagy levelező formában.

Ezek némelyike érinti a programozási nyelveket, (Javascript, Python) de érdemes előtte tájékozódni, milyen feladatok várnak rád. Ez az oktatási forma főként akkor lehet megfelelő, ha tudsz heti vagy kétheti rendszerességgel időt (egy – két nap levelező szak esetében) szakítani, és teljesen elköltelezni magad, több évre is. Itt kötelezően részt kell venned az órákon, és sok esetben külön felvételi is várhat rád. Ha a duális képzési formát választod, akkor angol nyelven is számos képzés indul.

 

Miben más az online képzés?

A legjobb természetesen az, hogy ugyanolyan szakmai felkészítés zajlik, mint a hagyományos képzések esetén. Az online oktatási formában nem vagy időhöz, vagy helyhez kötve, nincs egy adott hét vagy hónap, ami alatt el kell végezned nálunk a képzést: saját időbeosztásban teheted meg mindezt. Mindamellett, hogy időt és pénzt spórolsz – hiszen nem kell utaznod sem egy adott helyszínre -, magad tudod beosztani az idődet. A jelentkezés egyszerű, sőt még felvételi sincs, mint az egyetemi képzések esetében. Az online képzés díja – szemben a tantermi képzésekkel – sokkal barátságosabb, hiszen rengeteg plusz költségtől mentes. Itt te osztod be, hogyan szeretnél haladni, milyen tempóban, heti hány óra áll rendelkezésedre. Ha nem szeretsz mások előtt kérdéseket feltenni, de magas szintű fejlesztői képzésre vágysz, magyar nyelven, akkor itt a helyed!

 

programozo-kepzes-online

 

Mivel foglalkozik tulajdonképpen egy programozó?

Az egyik leggyakoribb tévhit, – amit már rengetegen megcáfoltak – hogy csak férfiakból válhat programozói szakember. Rengeteg hölgy is ezt a szakmát választotta, hiszen a hiedelmekkel ellentétben, kifejezetten kreatív munka. A programozás egy valódi alkotói folyamat, hiszen lényegében a semmiből készül el valami, egy problémára keresünk megoldást. Természetesen a programozás csak akkor válik egyszerűvé, átláthatóvá, ha a megfelelő képzést választod, ami nem pusztán elméleti, hanem gyakorlati tudással is ellát, és valódi piacképes tudást biztosít számodra.

Mit jelent az, hogy full stack? Mi a különbség a junior Java vagy Python programozó között? Hány féle programozási nyelv létezik a világon? Mennyi kérdés egy munkakörben! A programozó tulajdonképpen kérdésekre felel, tehát a megoldásokat kódokba foglalja, ez azonban csak egy szelete a munkájának. Miután megírta magát a programkódot, azt felügyeli és “karbantartja”. Mielőtt pedig átadja az ügyfél részére, teszteli, ha pedig problémák merülnek fel, akkor azokat megoldja, vagy átírja a programkódot.

 

Milyen képességekre lesz szükséged programozóként?

Sokan úgy gondolják, hogy a programozói lét kifejezetten magányos műfaj, és valóban, ha egyedül dolgozol, gondot okozhat az elmagányosodás. Nézzük, milyen képességekre lesz szükséged programozóként.

 

Magányos farkas vs csapatjátékos

Ha inkább a csapatmunka áll hozzád közel, akkor is jó helyen vagy, hiszen nagyon sok kezdő vagy akár profi programozó dolgozik csapatban. Ma már lehetőség van arra, hogy egy adott projekten több százan is dolgozzanak a világ különböző pontjain, amihez nélkülözhetetlen a jó kommunikációs készség, és az alkalmazkodókészség. Találd meg a helyed a csapatban, és garantáltan élvezni fogod a közös munkát!

 

Logikai készség

Programozóként fontos, hogy legyen némi matematikai huzalmad, és jó logikai készséged. Enélkül, sajnos nehezebb dolgod lesz. Emellett, mivel főként írásos utasításokat, briefeket kapsz, a jó szövegértési készség sem elhanyagoldható.

 

Problémamegoldás mesterfokon

A legfontosabb azonban a megoldásra való törekvés, azaz a kiváló problémamegoldás. Egy jó program megírásához nem kell, hogy extra képességekkel rendelkezz: csupán rengeteg gyakorlásra lesz szükséged. Amire viszont garantáltan szükséged lesz, az a kritikus gondolkodás. Ha szeretsz mindent több soron átgondolni, érvelni ellene és mellette, akkor garantáltan nem okoz majd gondot a programozói lét, hiszen a rengeteg kérdés mindig közelebb visz majd a megoldáshoz.

 

Kitartás

Az sem árt, ha nem adod fel az első nehézségnél, vagy kudarcnál. Nagyon sokan hajlamosak feladni, ha valamilyen problémával szembesülnek. Fontos, hogy megtanuld, hibázni fogsz és muszáj is: ebből tanulsz majd a későbbiekben. Programozóként sokszor ki kell majd lépned a komfortzónádból és új megoldásokat keresni, ez a kreatív része a munkádnak. A tanulás során, pedig ha úgy érzed túlságosan sok mindent kell egyszerre megemésztened: tarts szünetet, sétálj egyet és tiszta fejjel ugorj fejest!

 

Jó kommunikációs készség

Most a legtöbben kérdő tekintettel merednek a képernyőre, hogy miért lenne erre szükségük programozóként. Ahogy már említettük, először valószínűleg csapatban fogsz dolgozni, itt pedig a hatékony munkamegosztáshoz és a munkához is elengedhetetlen lesz az, hogy kommunikálj a csapatod tagjaival. Mindemellett az ügyfelek nyelvén is értened kell, különben könnyen komoly problémák merülhetnek fel egy – egy projekt kapcsán. Ha pedig végeztél egy projekttel, be is kell tudnod mutatni, el kell magyaráznod a lépéseket az ügyfél számára, érhetően.

 

programozoi-keszsegek

 

Juniorból, profi – Így lépdelj fel a ranglétrán

Ma már junior programozók iránt is hatalmas kereslet van az IT szektorban, így a tanfolyam elvégzése után akár munkába is állhatsz. A legtöbb cég szembesül azzal a problémával, hogy több a betöltetlen állás, mint a pályázó, így ha lelkes vagy, akkor nincs előtted akadály. Természetesen itt is, mint minden szakmában, ranglétra vezet felfelé, megmutatjuk milyen stációkból áll a fejlesztői karrier.

 

A gyakornok

Nagyobb cégek, sőt közepes vállalatok is sűrűn alkalmaznak ma már kezdő gyakornokot. Ha a középiskolában tanultál némi programozást, esetleg az egyetemi képzés mellett szeretnél fejlődni, akkor egy gyakornoki állás megszerzése tökéletes alkalom lehet a fejlődésre. Sőt, akár némi pénzt is kereshetsz, hiszen gyakori, hogy fizetéssel is járnak ezek pozíciók.

 

Junior programozó

A junior programozók mögött általában 1 – 2 éves szakmai tapasztalat áll. Ők már ismerik az alap programozási nyelveket, de még nem rendelkeznek olyan széleskörű tapasztalattal, mint feljebbvalóik, akik haladó programozók.

 

A mediorok

A mediorok tudása nem haladja meg túlzottan a juniorokét, azonban dolgoztak már önállóan néhány projekten. Valószínűleg már kezelnek ügyfelet, és több felelősség nyomja a vállukat, mint az egyszerű kezdőkét. Még nem csapatvezetők, de a csapat megbecsült és komoly tagja, néhány év tapasztalattal a hátuk mögött.

 

Seniorok

Végül pedig érkezennek az igazi profik, akik már nem csupán saját magukért, de másokért is felelősséget vállalnak, ők a senior programozók. Itt már nem elég az, hogy a munkádban jó légy, sokkal szerteágazóbb képességekre lesz szükséged. Kell értened az ügyfél nyelvén, fontos, hogy ismerj alternatív megoldásokat is. A nyitottság, az ambíció és a rugalmasság itt már elengedhetetlen.

 

Mikor lesz állásod?

Már teljesen kezdőként is csíphetsz meg olyan állásokat, amivel szerezhetsz némi szakmai tapasztalatot, ami későbbi karrier lehetőségeket biztosít akár nagyobb multicégeknél. Ha már alap szinten tudsz programozni (ezt néhány hónap alatt nálunk elsajátíthatod), akkor jelentkezz gyakornoki pozicíókra olyan cégeknél, melyek szimpatikusak számodra. Nagyon sok közép és nagyvállalat biztosít szuper gyakornoki csomag lehetőségeket, ahol izgalmas feladatok várnak rád.

 

kinek-valo-a-programozas

 

Miért válaszd a programozó szakmát?

Természetesen amellett, hogy a fizetés ebben a szakmában kiemelkedően magas, rengeteg más szempontot is érdemes figyelembe venned, ha a programozást választod. Nem pusztán munkavállalóként, de szabadúszóként is dolgozhatsz, ahol te szabod meg, hogy kinek, mikor, mennyiért és mit dolgozol, te választod ki a saját projektjeidet. Ezt nem kifejezetten kezdő programozó hallgatóink számára ajánljuk, de ha már a zsebedben a kurzus elvégzéséről szóló papír, rendelkezel némi tapasztalattal, akkor meg is próbálhatod.

 

Biztos karrier

Ha Java programozó leszel, a legtöbb cég tárt karokkal vár majd, hiszen ez az egyik legelterjedtebb programozási nyelv. Mindamellett programozóként nem csupán olyan tech cégeknek dolgozhatsz, mint a Google, Spotify vagy az Apple, hanem az orvosi szférában is elhelyezkedhetsz, vagy dolgozhatsz civil szervezeteknek is. A programozók felelnek azért, hogy te odatalálj a GPS segítségével a kedvenc éttermedbe, vagy nyáron a strandra, esetleg mobilon keresztül vedd meg a parkolójegyet.

 

Változatos munka

Láthatjuk tehát, hogy a programozók munkája igen sokrétű, és az élet minden területén megjelenik. A legtöbben úgy gondolják, hogy unalmas és fárasztó hosszú órákat a gép előtt tölteni, de valójában nagyon sok kreatív és szellemileg serkentő feladat vár rád programozóként. Ezeken gondolkozhatsz, tervezhetsz, így nem árt, ha van némi stratégiai beállítottságod is.

 

Az anyagiak

Ha pedig fejlesztői munka, akkor nem mehetünk el szó nélkül, az anyagiak mellett sem. Valóban a programozók híresen jól keresnek, anyagilag megbecsült munka az övék. Újonc fejlesztők könnyen kereshetnek bruttó 400 – 500 000 Ft-ot is, ami kiemelkedőnek számít. Nem mindegy az sem, hogy milyen cégnél helyezkedsz el. Ha multinál vagy banknál kezded a karriered, akkor természetesen magasabb fizetésre számolhatsz, de ezzel együtt az elvárások is magasabbak lesznek. Egy kisebb cégnél könnyebben elindulhatsz, és talán kisebb stressz alá helyeznek, mint egy multinál, és jobban odafigyelnek rád.

 

Progamozó képzés – Indulj el ma!

Azt, hogy a fejlesztői munka a te karrier utad-e valójában rajtad kívül senki nem tudja majd. Természetesen itt is, mint mindehol fel kell lépdelned a ranglétrán, azonban az, hogy milyen tempóban, csak rajtad áll. Ha a véredben van a kritikai gondolkodás, a megoldásközpontúság és szuper logikai képességekkel áldott meg a sors, akkor ez a szakma tökéletes számodra és képes leszel érvényesülni, már végzett fejlesztőként is. Sokszor a nulláról kell majd kezdened, tehát a kitartás és a türelem is elengedhetetlen, de a képzés során rengeteg dologra felkészülhetsz. Ma már ingyen is kipróbálhatod az internet segítségével, hogy valóban neked való-e a szakma, de ha már hobbiból programokat írsz, akkor itt a helyed!

 

Szívesen készítenél professzonális weboldalakat és webshopokat kódolásmentesen?

Jelentkezz online WordPress tamfolyamunkra, ahol jövőbiztos, globálisan keresett piacképes tudásra tehetsz szert szakmájukban elismert oktatóinktól!