A legjobb szabadúszó munkák 2021-ben

legjobb-szabaduszo-munkak-2021

A freelancer, szabadúszó munkák Magyarországon is egyre elterjedtebbek, ma már nem csak a nemzetközi piac kiváltsága. Ebben a blogcikkben részletesen foglalkozunk azzal, hogy mit jelent freelancernek lenni, és melyek a legnépszerűbb freelancer munkák Magyarországon és a nemzetközi piacon. Ha érdekel a szabadúszók élete, hogy mennyit tudsz keresni, és mik a legfontosabb feltételek, akkor tarts velünk.

 

Szabadúszó munkák – Fontos a kellő önismeret

Ahhoz, hogy szabadúszóként elindulj, fel kell tenned néhány fontos kérdést magadnak. Mivel szeretnél foglalkozni? Mi a számodra megfelelő munka? Mi az az ideális tevékenység, amit szívesen végzel napi 8 órában, vagy akkor is ha többet kell dolgoznod? Mire van szükség a magyar piacon? Mivel tudsz pénzt keresni? Tényleg neked való? Hogyan fogsz munkát találni? Ha ezeket még nem tetted fel magadnak, akkor ebben rengeteget segíthet neked egy önismereti kurzus, vagy ez a teszt. Ha ezeket tisztáztad magadban, akkor minden bizonnyal tisztult előtted a kép a jövőddel kapcsolatban.

 

szabaduszo-munkak-onismeret

 

Kezdd el kicsiben

Ha eddig munkavállaló voltál és van egy biztos állásod, no meg némi szabadidőd, akkor ne ugorj egyből fejest a mélyvízbe. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy azonnal fel kell, hogy adja az állását ahhoz, hogy szabadúszó munkát találjon. Nos, a valóságban (szerencsére) ez nem így van. Érdemes először fél lábon állni, és tesztelni, hogyan megy az üzlet, milyen lehetőség adódik, tetszik-e a szabadúszó életmód. Gyűjts referenciákat, keress meg ismerősöket, barátokat, akiknek segíthetsz, apróbb munkákban,  cserébe egy ajánlásért, amit később felhasználhatsz, ha szükséged lesz rá. Ezáltal kapsz egy kicsit kerekebb képet arról, hogyan működik a magyar és nemzetközi piac, és mire lesz szükséged a későbbiekben, ha teljesen ennek szenteled az idődet.

 

Az üzleti terv, vajon mi?

Egyéni vállalkozás, vagy freelancer szolgáltatás során sokan tartják fölöslegesnek, mégis néha elengedhetetlen egy alap üzleti terv rendelkezésedre álljon. Már csak azért is, mert enélkül nagyon hamar a senki földjén találod magad: fogalmad sincs, mit szeretnél elérni, hány órát akarsz dolgozni, stb. Legyen egy adott terved, ami rugalmas, de képes arra, hogy megadja a biztos támpontokat.

 

Ha pedig pénz…

Mivel szóba jött a pénz, akkor tisztáznod kell magadban, hogy a pro bono munkák után, és referenciával a zsebedben, mennyiért vállalsz majd különböző projekteket. Itt nem csupán a saját órabéredet, hanem különböző szempontokat is figyelembe kell majd venned. Ilyen például a rezsi, a laptopod amortizációja, az adók, amiket magad után fizetsz majd.

 

szabaduszo-munkak-fizetes

 

Rezsi?

Sokan meglepődve pillanatanak fel, hogy mégis mi köze van a fűtésnek és a villanyszámlának az órabérükhez, pedig nagyon sok. Mivel otthon dolgozol, és nem egy irodából, így megnövekszik a fűtés és a villanyszámlád is, hiszen ezt használod. Mielőtt leülsz kalkulálni az órabéredet, ezt is figyelembe kell venni, bár a legtöbben nem is gondolnak rá.

 

Szabadság, TB, nyugdíjbiztosítás

Bizony, neked szabadúszóként nem lesz fizetett szabadságod, és a különböző biztosításokat is magad után fizeted majd. Költségként kell ezeket is felszámolod, a laptopod amortizációs költsége, vagy a rezsi mellett.

 

Projekt vagy órabér?

A freelancer világban kétféle megbízási lehetőség léteznek. Lehetnek projekt alapú munkáid, illetve kisebb órabér alapú munkák is. A projektek általában hosszabb elköteleződést igényelnek, míg az órabéres munkák lehetnek rövid vagy hosszútávú megbízások is.

 

Hogyan találd meg az első ügyfeled?

Az igazi, egymillió dolláros kérdés, hiszen van akinek pillanatok alatt összejön, míg másoknak sokkal nehezebb, hosszú hónapok munkája és rengeteg keresés. Ahhoz, hogy megtudd ki a te álomügyfeled, nem árt, ha pontokba szeded, hogy milyen területen és kivel szeretnél együtt dolgozni. Írd le a külső és belső tulajdonságokat, hiszen ez később, ha visszanézed, biztosan segítséget jelent majd.

 

Hatékonyság, fegyelmezettség

A szabaúszás nem mindig napfény és csillogás. Itt is – mint mindenhol – komoly hullámvölgyeket élhetsz át, de ha ismered az árnyékos oldalt, akkor sokkal jobban fogod értékelni a pozitívumokat. Kezdetben (és később is) fektess nagy hangsúlyt a hatékonyságra és a fegyelmezettségre, mert egyszerűen ez fogja meghatározni a napjaidat. Te osztod be az idődet, tehát legyen napirended, amikor kereshetnek az ügyfelek. Tedd nyilvánvalóvá, hogy ebben az idő intervallumban elérhető vagy, később azonban már csak S.O.S ügyekben. Ne befolyásoljon, hogy mások hogyan csinálják, legyen egy általános napirended, ezzel megkíméled önmagad a szétcsúszástól.  Az, hogy szabadúszó vagy, nem jelenti feltétlen azt, hogy bármikor elérhetőnek kell lenned.

 

nepszeru-szabaduszo-munkak

 

Népszerű szabadúszó munkák 2021-ben

Most pedig nézzük, hogy milyen területek azok, amikben bátran kipróbálhatod magad, ha szabadúszásra adod a fejed, melyek a legnépszerűbb szabadúszó munkák 2021-ben. Szeretnéd kipróbálni valamelyiket? Szívesen tanulnál? Akkor nálunk, magyar nyelven elérhető online tanfolyamunk keretében megteheted!

 

Programozó

A programozás, webfejlesztés 2021-ben is az egyik legkeresettebb és legjobban fizető munka. Egy kezdő programozó is kiemelkedően jól keres, főleg ha érdeklődő, ambíciózus és rugalmas. A hazai piacon is nagy sikereket érhetsz el, de ha beszélsz valamilyen nyelven, akkor vár rád a nemzetközi karrier!

 

Online marketing szakember

Ha kreatív, kihívásokkal teli munkára vágysz, és közel áll hozzád az online marketing világa, akkor érdemes megpróbálnod magad a pályán. Ma már sok a marketinges, de kevés az igazán jó marketinges. Marketing managerként akár több cégnek is dolgozhatsz egyszerre, nincsenek határok.

 

Virtuális asszisztens

Van irodai tapasztalatod? Szívesen végzel ehhez hasonló feladatokat, online, kötetlenül? Akkor a virtuális asszisztencia neked való, ha online “irodai” munkát keresel. Dolgozz együtt kisebb és nagyobb cégekkel, segítsd a mindennapi munkájukat, virtuális asszisztensként. Kezeld az e-maileket, naptárat, vagy akár a könyvelést, ha van tapasztalatod.

 

Nem munka, életmód

Szabadúszóként élni, sokkal többet jelent, mint pusztán kötetlen munkaidőben dolgozni. A szabadúszás, egy életmód, ami nem való mindenkinek, de akinek igen, az maximálisan szeretni tudja. Dolgozz akkor, amikor akarsz, és onnan, ahonnan csak szeretnél: csak rajtad múlik.

 

Karrierváltáson gondolkodsz?

Manapság már nem kell megtanulnod kódolni, hogy technikailag jártas legyél a weboldal készítésben, vagy hasznos legyen a tudásod mások számára az interneten. Egyszerűen csak jobban el kell sajátítanod a no-code használatát azoknál, akik használni akarják, de nincs idejük arra, hogy saját maguk hozzák létre álmaik kódolásmentes honlapját. 2021-ben már jó pénzt kereshetsz azzal az interneten, ha értesz a technikai dolgokhoz!

Jelentkezz online WordPress tamfolyamunkra, ahol jövőbiztos, globálisan keresett piacképes tudásra tehetsz szert szakmájukban elismert oktatóinktól!